Algemeen Dakisolatie Icynene Vloerisolatie Zakelijk

Icynene beter dan PUR?

Waarom Icynene of purschuim?

Beide schuimen zijn polyurethaan producten.

Icynene® is een isolatieschuim afkomstig uit Canada en is Icynene® pionier in het milieuvriendelijk water geblazen isolatieschuim. Sinds 1986 uitgevonden in Canada, waarna het via Amerika in 2009 ook in Europa verkrijgbaar is. Tegenwoordig valt Icynene® onder de Amerikaanse fabrikant Huntsman® Building Solutions en is daarmee wereldwijd marktleider geworden.

Icynene® werkt uitsluitend met gecertificeerde en geselecteerde dealers die het product mogen verwerken, om de kwaliteit te kunnen waarborgen. Icynene® is de enige fabrikant die daadwerkelijk nauw betrokken is bij de uitvoering doormiddel van interne audits en jaarlijkse trainingen met examens. Hierdoor wordt de lat hoog gelegd en zijn zij verzekerd van goede uitvoering. En uniek in Nederland zelfs 25 jaar (!) product garantie als gevolg.

PUR wordt al vele jaren gebruikt in vloer- dak- en zelfs spouwmuurisolatie. Nog iedere dag wordt PUR gebruikt voor het isoleren van woningen. De grote voordelen van PUR en purschuim zijn de hoge isolatiewaarden en de dampdichtheid.

Evenals PUR (purschuim) is Icynene® een polyurethaan product, welke op locatie wordt aangebracht. Met als grote verschil dat ondanks de productgroep beide producten wel grote verschillen kennen. Waardoor je nu als klant ook de keuze hebt.

Isoleren met subsidie 2021
Icynene® H2Foam Lite Purschuim (algemeen)
Lambda 0,038 0,028
Gewicht per m3 6-8 kg 38-42 kg
Blaasmiddel 100% water HFO of HFK
Dikte Rd-waarde 3,5 13,5 cm 9 cm
Brandklasse E E
MU waarde (µ) 3,3 > 100
Dampopen Ja
Geluiddempend Ja
Luchtdicht Ja Ja
Uithardingstijd 20 seconden Enkele minuten, in meerdere lagen aangebracht
Krimp Geen Eerste jaar kan het krimpen

Icynene® kent dus een aantal voordelen ten opzichte van het purschuim. Maar ook zo heeft purschuim weer andere voordelen.

Perfect voor Passief bouwen

Icynene is licht van gewicht
Icynene® is een isolatieschuim welke licht van gewicht is. Het zet daarmee dus geen druk op constructies en kan dak of vloerconstructies niet kapot ‘duwen’. Daarnaast zit er in Icynene® geen krimp en kan het de constructies ook door krimp dus niet kromtrekken.

Milieuvriendelijk aangebracht
Icynene® is het eerste product in Nederland welke 100% water geblazen is, zonder synthetische blaasmiddelen. Ook heeft Purschuim hierin een grote inhaalslag gemaakt en zijn er milieuvriendelijke blaasmiddelen zoals water of HFO. HFO is het nieuwe en milieuvriendelijke blaasmiddel zonder belasting van de ozonlaag. Eneriso verwerkt naast Icynene ook purschuim (hardschuim) en altijd met HFO als blaasmiddel. Een duurzame levering aan een duurzame toekomst.

Icynene wil graag bijdragen aan een groene toekomst en plaatst gemiddeld per woning een boom.

Icynene isolatie

Dampopen isolatieschuim
Icynene® is een dampopen schuim met een µ-waarde van 3,3. Dit zorgt ervoor dat damptransport wel plaats kan vinden, waardoor houtconstructies kunnen blijven ‘ademen’. Purschuimen hebben een mu-waarde van rond de 100, waardoor dit meer wordt gezien als dampdicht. Oftewel bij Passief bouwen is Icynene® het perfecte product.

Icynene is geluiddempend
Doordat Icynene® een dampopen isolatieschuim is kan het geluiden beter opvangen. Het is bijvoorbeeld te vergelijken met het zwarte isolatieschuim in opnamestudio’s. Dit is ook een open cel isolatieschuim, waarbij Icynene® uiteraard in ontwikkeling meer heeft ingezet op thermische isolatie. Toch is de geluidsisolatie ongeveer 80% in vergelijking met steenwol. Plus dat het contactgeluid wordt gedempt doordat het materiaal rechtstreeks wordt aangebracht.

Binnen 20 seconden uitgehard
Een groot bijkomend voordeel van Icynene® schuim is dat het binnen 20 seconden volledig is uitgehard. Door de open cellen kan het schuim na het expanderen direct alle warmte uitdampen, waardoor het direct uithardt.

Geen krimp
Doordat het open celstructuur ruimte geeft voor beweging en het snelle uithardingsproces ben je ook verzekerd van geen krimp. En dus ook geen verlies van isolatiewaarden.