Algemeen Icynene Vloerisolatie

Neemt Icynene water op? Is Icynene een spons?

Een veelgehoorde term: “Icynene is open cel en neemt water op, niet doen!” of “net een spons”. Toch plaatsen wij dagelijks Icynene H2Foam Lite schuimisolatie als vloerisolatie in de kruipruimte.

Icynene heeft een wateropname van 0,26 kg/m2 en kan toch prima in de kruipruimte worden toegepast. Hoe zit dat nou?

Sinds 1986 is Icynene pionier en uitvinder van het water geblazen open celstructuur isolatie in Canada. Icynene bestaat al meer dan 35 jaar en wordt wereldwijd voor diverse toepassingen geplaatst, waaronder vloerisolatie in de kruipruimte. Icynene ooit ontstaan in Canada en is inmiddels wereldwijd gegroeid via Amerika, Azië, Engeland om uiteindelijk sinds 2009 in Europa te komen. Icynene loopt voorop in product en innovatie in open celstructuur isolatieschuim.

Zogenoemd: de ‘Coca-Cola’ formule
Evenals het populaire frisdrank product Coca Cola heeft Icynene haar eigen ingrediënten/formule voor haar isolatieschuim. En net als bij de frisdrank fabrikant is dit een van de best bewaarde geheimen. Hiermee bewaakt Icynene haar product, innovatie en maakt zich daarmee marktleider in de markt. Deze formule is onderscheidend in producteigenschappen zoals wateropname, thermische isolatiewaarde, geluidsreductie, maar ook bijvoorbeeld de bestanddelen voor gezondheid, duurzaamheid en milieu.

Bouwtechniek en toepassingen

Een kruipruimte is typisch Nederlands. Toch is Nederland hierin niet uniek en zijn ook kruipruimten te vinden in bijvoorbeeld Engeland en Amerika. Ieder land heeft zo haar eigen bouwtechnieken, producteisen en toepassingen. In Nederland werken wij volgens het bouwbesluit waarin de gestelde eisen van producten worden verwerkt. De producteigenschappen voor diverse toepassingen worden hierin gecontroleerd en vastgelegd in onder andere de KOMO. Deze producteisen worden samengesteld door lokale bouwkundigen, productspecialisten en branchevertegenwoordigers. Oftewel, onafhankelijk bepaald en goedkeuring voor toepassingen. Zo ook voor de kruipruimte isolatie c.q. vloerisolatie. Waarbinnen Icynene H2foam Lite een van de goedgekeurde producten is voor de toepassing in de kruipruimte.

Wateropname

Omdat de kruipruimte een vochtige omgeving kan zijn ten opzichte van woningisolatie (externe toepassing), zijn hiervoor enkele producteisen aan toegevoegd. Zo moet de kruipruimte aan een minimale ventilatie voldoen, een minimale hoogte en bijvoorbeeld ook een wateropname. Een dusdanige lage wateropname die aan de constructie geen schade mag toebrengen. In Nederland is de eis een maximale wateropname van 0,3 kg/m2.

Icynene heeft een wateropname van 0,26 kg/m2, waardoor toepasbaar in de kruipruimte zonder extra maatregelen. Ter vergelijking met andere open cel fabrikanten zitten zij veelal op 14 kg/m2 of hoger. Dit maakt Icynene uniek en geschikt voor de toepassing.

Icynene wateropname vochtopname spons

Is Icynene een spons?

Een van de unieke eigenschappen van Icynene is dat het een hydrofoob materiaal is. Dit betekent dat het van zichzelf geen vocht aantrekt, zoals bijvoorbeeld een spons of keukenpapier dit wel doet. Dit betekent niet dat er geen vocht in kan komen, want je hebt tenslotte wel damptransport door de open celstructuur. Vandaar ook de term dampopen. Dit kan echter niet tot problemen leiden, omdat dit bij een droge situatie het schuim binnen een paar dagen weer simpel uitdampt. En niet onbelangrijk, er komen geen schimmels of bacteriën op het schuim. En na het drogen, heeft het ook weer dezelfde isolatiewaarde als voorheen.

Voorbeeld: bed matras
Zie Icynene als uw bedden matras, ook dit is een open cel polyurethaan product evenals Icynene. Het trekt geen vocht van zichzelf aan, maar kan wel ademen. Vocht (zweet of urine) kan er wel in komen, maar droogt dit binnen een paar uur.

KOMO certificatie

Icynene is daarmee het enige open celstructuur isolatieschuim met een productattest voor de toepassing in de kruipruimte. Door de unieke eigenschappen en de lage wateropname is het goedgekeurd en gecertificeerd als toepassing voor de vloerisolatie conform de BRL 1332. En zijn hier tevens geen extra maatregelen benodigd voor de toepassing.

Benieuwd naar onze referenties?

Kwaliteitbewaking

Eneriso is aangesloten als gecertificeerd verwerker bij SKG-IKOB certificatie onder de BRL 1332. Een speciale beoordelingsrichtlijn voor de toepassing van Icynene in de kruipruimte, waarbij onaangekondigd op projecten worden gecontroleerd en beoordeelt. Om zodoende de kwaliteit te garanderen die u als klant en wij van onze uitvoerende teams mogen verwachten.
En tevens doet Icynene hier zelf nog een schepje bovenop met audits op uitvoering, product en verwerking. Samen maken we de kwaliteit.

Werken aan kwaliteit en milieu

Icynene doet er alles aan om een lage CO2 voetprint achter te laten, zoals het planten van 5 bomen per verkochte set Icynene. Dit komt gemiddeld neer op een boom per woning. Daarnaast werkt Icynene aan een formule waarbij gerecyclede PET-flessen worden gebruikt als grondstof. Vooralsnog wordt dit enkel gebruikt voor de Icynene Wall hardschuim. Icynene en haar verwerkers zijn er dus op gericht om milieubewust en doelmatige isolatie aan te bieden, die voor minimaal de komende 25 jaar goede en duurzame isolatie kan bieden. Dit is ons doel.
Eneriso: resultaatgericht isoleren.

Icynene isolatie vocht wateropname spons

Isoleren? Laat u goed adviseren!