Algemeen Zakelijk

Verduurzaming in vastgoed

Zonnepanelen, klimaatsystemen, isoleren, hoog rendement glas, etc. Er zijn veel stappen te nemen in vastgoed verbetering voor wooncomfort, energiebesparing en soms zelfs als energieleverancier. Als leidraad wordt veelal het energieverbruik genomen om te kunnen bepalen wat voor vastgoed het meest interessant in verduurzaming is. Met als doel om de CO2 uitstoot te verlagen.

Europa wil verduurzamen en kijkt met name naar CO2-reductie. Dit heeft geresulteerd in subsidies en regelingen welke bijdragen aan verduurzaming in vastgoed. Oftewel alle stappen die nodig zijn om Nederland naar een lagere CO2 uitstoot te brengen. Via duurzame energieopwekking, duurzame klimaatsystemen en goede isolatie.

Met mijn (mede-eigenaar Eneriso, Jorrit Bosma) achtergrond in warmtekoudeopslag (WKO) systemen voor warmtepompen, weet ik als geen ander het belang van goed isoleren. Isoleren is de basis van elke woning qua energieverbruik in zowel renovatie als nieuwbouw. Voorafgaand aan ieder klimaatsysteem wordt een warmteverliesberekening gemaakt om de warmtevraag van de woning te bepalen. De schil van de woning is dus bepalend. Met andere woorden: des te beter geïsoleerd, hoe efficiënter het energieverbruik. Uiteindelijk moet wel alles in balans zijn. Een investering in bijvoorbeeld zonnepanelen waarbij de woning nog enkelglas heeft, gaat ten koste van het rendement.

Stap 1 in verduurzaming van vastgoed

Je hoort het steeds vaker om je heen, de eerste stap is: isoleren. Dat is dé basis in woningverbetering, met name binnen de renovatie. Woningen voor 1988 hebben veelal een lege spouw en zijn vloeren en daken niet tot slecht geïsoleerd. Niet dat Nederland vol staat met slechte woningen maar het is ontstaan omdat dit destijds de standaard was waarbij men dacht goed te isoleren met stilstaande lucht. Daarbovenop het gebruik van gasgestookte ketels waarbij je snel en goedkoop kunt bijstoken, waardoor iedere woning goed te verwarmen is. Laat staan dat men dacht aan het verbruik van fossiele brandstoffen.

Tegenwoordig worden woningen steeds meer voorzien van lage temperatuurverwarming zoals vloerverwarming, waardoor het snel bijstoken geen optie is. Met andere woorden, we moeten denken aan nieuwe systemen met efficiëntere woningen. Een goed geïsoleerde woning met traditionele verwarming heeft veel minder energie nodig om de woning te verwarmen of warm te houden. Oftewel besparing voor het milieu en ook in de portemonnee.

Door de schil van iedere woning goed in te pakken, houd je het klimaat in de woning beter vast. Of het nu om warmte of kou gaat. Het isoleren met behulp van de juiste producten zorgt voor een naadloos isolatiedeken. Dit voorkomt koudebruggen oftewel tocht, zoals het gevoel van een koude vloer of het ‘waaien’ op de zolder. Naast een beter klimaat is er ook een betere controle van de luchtvochtigheid in de woning met als resultaat een gezondere leefomgeving.

Laat naast het isoleren ook uw glas controleren of dit voldoet aan minimaal HR++. Dit in combinatie met isolatie zijn de grootste winstpakkers in energiebesparing.

Stap 2 Energieopwekking en klimaatbeheersing

Als de woning goed geïsoleerd is of met name de behoefte is om te investeren in zonnepanelen en/of klimaatsystemen, dan zijn deze items interessant. Deze systemen kunnen zelfs gecombineerd worden, waardoor extra voordeel behaald kan worden. Bijvoorbeeld het investeren in zonnepanelen in combinatie met een warmtepomp. Het energieverbruik van de warmtepomp wordt voor een groot deel dan opgevangen door eigen opgewekte energie. Houdt er wel rekening mee dat bij klimaatsystemen soms wel een grondige renovatie benodigd is, omdat er lage temperatuurverwarming aanwezig moet zijn (zoals vloerverwarming). Zonnepanelen zijn over het algemeen goed te installeren zonder aanpassingen aan de woning.

Conclusie / Advies

Het begint bij een grondige inspectie en goed advies. Zowel in isolatie, als bij warmtepompen of zonnepanelen zijn er veel aanbieders met een verschillend productaanbod. Dit kan te maken hebben met de verschillende disciplines of visie van het bedrijf, maar kwaliteit en toepasbaarheid is wel doorslaggevend in het resultaat. Laat daarom uw woning inspecteren door meerdere adviseurs, zodat u de juiste keuze kunt maken.

Uiteraard komt Eneriso Isolatie ook graag bij u langs op uw project voor de isolatie. Of kijk eens op onze website http://www.eneriso-isolatie.nl

Mocht u vragen hebben of meer informatie willen, dan hoor ik dat graag. U kunt mij rechtstreeks mailen naar info@eneriso.nl.

Isolatie expert